OŘÍŠKO NUGÁTOVÝ KOLÁČ

Něco lahůdek ze zahrádky našich Azalek


Oříškovo – nugátový koláč (pozor návykový)
170 g změklého másla
170 g krupicového cukru nejlépe hnědého
3 vejce
200 g hladké mouky
1 ? zarovnané lžíce prášku do pečiva
4 lžičky skořice
4 lžíce mléka
4 lžíce nutely nebo 4 malé kelímky lískovoříškové nugety Orion (dejte na teplé místo aby byla tekutá)
50 g lískových ořechů nahrubo nasekaných (nbo vlašské ořechy)

Předehřejte troubu na 180 C (horkovzdušnou na 160 C). Kulatou formu vymažte máslem a moukou.
Změklé máslo promíchejte s cukrem, přidejte vejce a dobře smíchejte. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a skořicí a postupně přimíchávejte k cukru a máslu, přidejte mléko. Míchejte až je směs nadýchaná a hladká. Vařečkou 2 až 3 minuty, elektrickým hnětačem 2 minuty.
Můj postup: Na dno formy nalijte tenkou vrstvu těsta, jemně posypte polovinou nasekaných oříšků a polovinou nugety. Nalijte další část těsta a jemně promíchejte, aby se to spojilo, jinak se po nakrájení koláč rozpadá. Opakovat na těsto ořecha nugetu jemně promíchat s těstem a zalít zbytkem těsta. Malou část ořechů můžete nasypat i na dno formy, aby byli na povrchu koláče.

Pečte 45 – 60 minut (podle potřeby, nenechte těsto stvrdnout a moc zhnědnout je pak suchý).
Než ho z formy vyklopíte nechte ho 10 minut chladnout a pak vyklopte a nechte vychladnout.

Moje tipy: ještě přidávám do těsta kávovou lžičku badyánu.
Taky dávám 30 – 50 g jemně pomletých ořechů přímo do těsta a k tomu 1-2 lžíce mléka. Konzistence těsta - těsto musí z lžíce pomalu stékat.
Když chci koláče víc tak jako do Brna dala jsem tuto dávku + 1/3 (takže 4 vejce, a vše + 1/3…) je toho pak víc.
Doba přípravy 20 minut, pečení 45-60 minut, chlazení 20 minut.